ГОЛОВНА СТОРІНКА ГОЛОВНІ НОВИНИ Африканська чума свиней: головне – заходи безпеки

Африканська чума свиней: головне – заходи безпеки

72 переглядів

Серед загроз, що постали сьогодні перед Україною, є й такі, які можуть мати негативні наслідки для навколишнього середовища, аграрного комплексу та м’ясопереробної промисловості країни.

Маю на увазі широке розповсюдження вірусу африканської чуми свиней (АЧС).

      Африканська чума свиней не становить небезпеки для людей. На неї хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). Основний шлях передачі збудника — це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

     Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і, в першу чергу, в харчових продуктах, заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці — до 5 місяців). Холод (заморожена свинина) — всього лиш консервує збудник (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування). Резервуаром африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

     Аби убезпечити своє господарство від африканської чуми та уникнути економічних збитків, варто дотримуватись основних заходів безпеки. Зокрема, не купувати м’ясо та м’ясопродукти на стихійних ринках, годувати свиней тільки тією їжею, яка пройшла термічну обробку, унеможливити контакт свиней з дикими тваринами.

     Для профілактики та попередження занесення збудника АЧС фермерам радять дотримуватися «закритого» режиму роботи господарства:

  • обгородити територію виробничої зони суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливить проникнення диких та безпритульних тварин;
  • заборонити відвідування господарства сторонніми особами, а також в’їзд транспортних засобів, не пов’язаних з обслуговуванням;
  • облаштувати постійно діючий дезінфекційний бар’єр (дезінфекційний блок) для руху транспорту, ветсанпропускнику для входу до виробничої зони господарства та оснастити дезкилимками/дезванночками ізольовані приміщення (секції), склади комбікормів, кормокухні, ветеринарно-санітарні об’єкти;
  • проводити дезінфекцію, дезінсекцію та дератизацію приміщень, обладнання та інвентарю;
  • використовувати виключно внутрішньогосподарський транспорт та запровадити розділ транспортних шляхів на території господарства на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) з метою уникнення їх перетинання;
  • контролювати обслуговуючий персонал (реєстрація всіх візитів та зведення їх до мінімуму, профілактичні медичні огляди) та забезпечити подвійним комплектом спецодягу та взуття з його централізованим знезараженням та пранням;
  • вжити заходи щодо унеможливлення контактування працівників господарства з домашніми та (або) дикими свинями;
  • заборонити заносити продукти тваринного походження на територію виробничої зони господарства;
  • своєчасно застосовувати профілактичні ветеринарно-санітарні заходи щодо здоров’я тварин;
  • утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
  • використовувати знезаражені корми та кормових добавки для годівлі свиней, що підтверджується фактично чи документально;
  • забезпечувати вивезення трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції.

     Якщо ви виявили хвору або підозрілу тварину, негайно повідомляйте державну ветеринарну службу.

Пам’ятаймо: легше застерегти, аніж побороти! Якщо дотримуватися заходів безпеки, можна уникнути поширення хвороби.

 

 

                                               Головний спеціаліст Шепетівського РУ ГУ ДПСС

                                                      в Хмельницькій області В.Савіцький

Залиште Ваш коментар
Перевести