Які «запаси» робите на зиму і наскільки це нині вигідно? Що думаєте з приводу цін на овочі «борщового набору», які склалися цієї осені? Про це та інше ми поговорили з перехожими центральних шепетівських вулиць.
Анжела Володимирівна, живе у с. Михайлючка, домогосподарка, 28 років:
‒ Нині картопля, буряк, морква, цибуля, інші сезонні овочі коштують надто дорого. Чому? Бо картопля, наприклад, погано вродила, дощі городи «позаливали». Тож склався неврожай.
Мені власноруч вирощеної картоплі, прогнозую, вистачить до половини зими. Як далі? Потім планую докуповувати. Те ж саме з капустою, адже навесні традиційно захочеться свіженької.
Як і більшість односельців, щороку вирощую усі згадані вами овочі на городі. Але – не на продаж, а для себе, сім’ї, родини. Нині переважно городи для людей – це як додаток до основної роботи. А з нею – неабиякі проблеми. Дуже часто люди їздять на заробітки, переважно до Польщі.
До речі, теперішня молодь, навіть сільська, вже не захоплюється і консервуванням на зиму. Хоча для людей поважного віку таке – «неписане» правило, щорічне заняття ще з часів Радянського Союзу.
Олександр Олегович, шепетівчанин, працівник компанії «Нова Пошта», 20 років:
‒ Переконаний, що «запасатися» городиною надовго не вигідно. Адже якась частина вирощеного чи купленого все одно пропаде. Як наслідок, ти втратиш ту саму суму, яка могла б піти на регулярні й помірні закупи овочів у крамницях. Тим більше, що є люди, які готові професійно зберігати картоплю, цибулю, буряки з метою їхнього продажу…
Відтак, вирощенням городини на зиму я не займаємося. Невеликий клаптик землі засіваємо зеленню, є там і щось зі сезонних овочів.
Знаєте, я прибічник того, щоб купувати все потроху і поступово, навіть узимку. Перепади цін не лякають: щось «падає», щось «зростає» (як зараз картопля). Але в результаті все урівноважується.
До закруток моє ставлення – аналогічне. Навіщо їх робити заледве не «у промислових масштабах», а потім викидати? У моїй сім’ї консервують, але небагато. А ще у нас є морозильна камера. Там переважно зберігаємо заморожені вишні, а також різні ягоди.
Юрій Юліанович, шепетівчанин, 68 років:
‒ Консервуванням овочів на зиму ми займаємося так, як і усі люди. Перевагу надаємо огіркам, помідорам. Також любимо робити варення. Усе необхідне для закруток купуємо на базарі та у торговельній мережі нашого міста.
Яка ціна на ринку є восени, по тій і беремо. Хоча ціни на картоплю, як ви і самі, напевне, помітили, «б’ють по кишені». Якщо порівнювати з попереднім роком, то картопля подорожчала найбільше. Відтак, хто її продає, може добре заробити. Також зросли ціни на помідори, огірки…
Втім, закупами овочів у великих обсягах на зиму ми не займаємося, адже живемо у багатоквартирному будинку, там немає де все це зберігати. Ну от, наприклад, придбали «сіточку» цибулі, то поставили на балкон, та й усе. В таких будинках, як наші, великих запасів не зробиш. Зрештою, на овочах ніколи й багато не зекономиш. Картопля – так, її можна довго зберігати, а от чимало інших овочів швидко псуються.
Ярослав Мосійчук, доглядає за мамою й господарює у с. Білополі, 50 років:
‒ Заготівлями свіжих овочів восени, а також консервуванням займаємося і цю справу дуже любимо. «Закручуємо» помідори, огірки, робимо усілякі варення. Ну а яка ж це зима, коли в домі немає солінь, а ще сала у банці чи м’ясця? А ще має бути достатньо заморожених ягід – чорної і червоної смородини, малини.
Живемо ж у такій країні, яка «змушує» цим займатися. Це робити варто. Бо аналогічні товари в магазині – значно дорожчі.
Я за цінами на картоплю, буряки і цибулю не стежу, бо їх ніколи не купую. Всього вистачає до наступного літа. Виняток – морква. Інколи її доводиться докуповувати, бо ця культура трохи примхлива.
Заробити на вирощенні овочів можна, якщо професійно займаєшся фермерством. Не на таких невеликих земельних ділянках, звісно, які має більшість людей. Цьогоріч я помітив, що менше людей картоплю вирощують. Також, за моїми спостереженнями, зараз селяни перестають займатися овочами на продаж, вирощують їх більше для себе.
Любов Федорівна, від 1968 року живе у Шепетівці,колись працювала на пошті й у житлово-експлуатаційній конторі, 75 років:
‒ Ну звісно ж заготівлі на зиму потрібні. Не «відрами», звісно, але потрібні! А як же інакше жити? Огірочків 5-6 баночок «закручу», помідорчиків трохи, салатиків. Капустки трохи «насічу». Картоплю теж потрібно заготовляти. От зараз, приміром, за кіло картоплі на ринку 10 гривень правлять, а у супермаркеті вона по п’ятнадцять. Є різниця? Звісно, є. Мені вигідніше купувати картоплю на ринку. Зберігати її вдома є де, маю погріб.
У те, що ціни на овочі з часом можуть знизитися, я не вірю. Таке за наших реалій дуже малоймовірно. Візьмемо курс долара до гривні, наприклад. Коли долар дорожчає, ціни зростають. Але коли, навпаки, американська валюта дешевшає (як тепер, у вересні), то ціни чомусь ніяк не реагують, хоча мали б «упасти». То де ж та правда, скажіть, будь ласка?
Щодо модного нині заморожування ягід, фруктів, зберігання всього цього у морозильній камері, то я такого не любитель.
На мій погляд, нині по селах нині люди живуть набагато краще, ніж жителі міст. Хоча працюють дуже важко.
Записав Володимир КОВАЛЬЧУК.
Фото Володимира КОРОЛЬКОВА.