Кухар – одна з найдавніших і, безперечно, завжди затребувана професія. А справжній кухар – це талант, яким наділена не кожна людина.
Гідне місце у підготовці кухарів ІІІ, ІV, V розрядів, техніків-технологів належить Грицівському вищому професійному училищу № 38, яке має у своєму розпорядженні потужну матеріально-технічну базу, висококваліфікованих майстрів виробничого навчання, викладачів спеціальних дисциплін.
На запрошення «Подільської гільдії кулінарів», яка об’єднує зусилля рестораторів, освітян і фахівців ресторанного господарства у справі популяризації та розвитку української кухні, запровадження стандартів світового кулінарного мистецтва, туристичної привабливості Подільського краю, учні нашого училища Юрій Мацю та Тетяна Петрук разом зі своїми наставниками, майстрами виробничого навчання Оленою Васільєвою–Гаврилюк та Аліною Мацюк, взяли участь у професійному конкурсі «Кращий кухар-юніор Поділля».
Конкурс відбувся на базі Хмельницького торговельно-економічного коледжу. У ньому взяли участь 22 учасники з числа студентів вищих навчальних закладів Вінниці, Тернополя, Хмельницького та професійно-технічних навчальних закладів Хмельницької області, зокрема й Грицівського вищого професійного училища № 38.
Учасники конкурсу змагались у двох номінаціях — «теплий салат» та «страва із риби з гарніром». Роботи конкурсантів оцінювало журі, до якого входили шеф-кухар ресторану «Амур» Олена Потапова (голова журі), шеф-кухар мережі ресторанів «Мрія» Олександр Міждугорний та шеф-кухар ресторану «Діоскурі» Олександр Огороднік.
Критерії оцінювання передбачали дотримання норм технологічного процесу, оформлення і використання новітніх технологій в оформленні страв тощо.
Журі конкурсу відзначило високий рівень професійної майстерності й творчості учасників конкурсу.
У номінації «Страва із риби з гарніром» третє місце посів учень Грицівського ВПУ № 38 Юрій Мацюк за приготування страви «Палітра смаків» — філе щуки фаршироване на подушці з гарбузового пюре.
У номінації «Теплий салат» перше місце виборола учениця Грицівського ВПУ № 38 Тетяна Петрук за приготування страви «Подільський княжич» — мікс салатів з раковими шийками.
За результатами конкурсу всім учасникам конкурсу були вручені сертифікати, цінні подарунки, а переможці були нагороджені медалями.
Проведення таких конкурсів дає можливість не тільки виявити кращих, але й обмінятися з колегами досвідом роботи, виявити творчу уяву та фантазію.
В.ПЕТЯНЧИНА.