У Шепетівці «рвонули вгору» ціни на популярні овочі
В останні тижні ціни на моркву та цибулю зростають так, що це уже помітили навіть ті, хто їх майже не купує. Приміром, 4 лютого на місцевому ринку бачили моркву по 33 гривні за кіло, тоді як якихось 7-10 днів тому навіть у магазинах ціна кілограма не перевищувала 20 гривень.
У чому «секрет» здорожчання моркви? «Місцеві» ціни фактично формують не стільки безпосередні дрібні виробники, як «гуртовики», котрі постачають продукцію реалізаторам на ринок і в роздрібну мережу з інших регіонів. А там, у місцях масового вирощування моркви, торік не було великого врожаю, тож запаси її уже вичерпуються.
Звичайна ріпчаста цибуля теж стрімко дорожчає. Нині у Шепетівці її продають навіть по 38-40 гривень за кілограм. І це ще не дорого. Адже на Черкащині й Сумщині ціна на неї починається від 45 гривень. На Житомирщині кіло цибулі коштує 47 гривень. Закарпатські продавці взагалі подекуди «малюють» на цінниках цифру «60».
Аграрії пишуть, що, у порівнянні з 2022 роком, кілограм цибулі зріс у ціні в чотири рази! Причини здорожчання називають наступні: ажіотажний попит, перебої з електроенергією, зменшення експорту цибулі країнами Центральної Азії, де вона дуже добре росте.
Цікаво, що у деяких країнах світу цибуля уже дорожча, ніж свинина та курятина. Приміром, на Філіппінах цей овоч нині став фактично предметом розкоші. Цибулинами там розплачуються, а ресторани тихцем вилучають цибулю з переліків інгредієнтів своїх страв, щоб «втримати» ціни на наїдки.
Сергій ПРАВДЕНКО.