Щодня діти у школах, дитсадках отримують з їжею шкідливі нітрати
Шепетівський міськміжрайонний відділ ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» у 2017 році провів лабораторні дослідження 160 проб овочів на вміст нітратів. 8,1 відсотка проб не відповідали вимогам державних гігієнічних правил і норм.
Найчастіше підвищений вміст нітратів виявлявся у таких продуктах, як столовий буряк, капуста та цибуля. Перевищення зафіксовано у дошкільних навчальних закладах та школах сіл Ленковець, Городнявки, Михайлючки, В.Рішнівки, Серединець, В.Медведівки, а також у ДНЗ «Казка» (м. Шепетівка).
За 10 місяців 2017 року досліджено також 89 проб води з громадських криниць на відповідність санітарним вимогам. Виявлено перевищення вмісту нітратів у 2-4 рази. Найбільше відхилень спостерігалося у таких селах, як Сульжин, Чотирбоки, Хролин, Плесна, Ленківці, Поляна та Пліщин.
Тому хочу роз’яснити, що нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища життєдіяльності людини. Це, насамперед, азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, комунально-побутові відходи, тощо. Нітрати накопичуються у воді та продуктах харчування, а потім потрапляють в організм тварин та людей. Вони спричинюють рак, руйнують нервову та серцево-судинну системи людей, негативно впливають на розвиток ембріонів.
Для дорослої людини смертельна доза нітратів становить від 8 до 14 г. При потраплянні до організму від 1 до 4 г нітратів ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин. Найчастіше виникає рак шлунково-кишкового тракту, який формується через 20-25 років після систематичного вживання нітратовмісних продуктів.
Тому перед вживанням високонітратної їжі (капусти, огірків, ковбаси) бажано прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік, а також додавати у продукти 2-3 драже вітаміну С, що у більшості випадків запобігає ускладненням.
При варінні й тушкуванні нітрати виділяються з парою, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків, капусти не потрібно закривати кришку.
Найбільш чутливі до надлишку нітратів є діти перших місяців життя. Через мам нітрати потрапляють в грудне молоко. Якщо в організмі матері існує механізм захисту від нітратів, то в організмі дитини він формується лише після першого року життя.
Перебіг хвороби у дітей через надлишок нітратів супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи, шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.
Приготування сумішей для дитячого харчування, у яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86 відсотків.
Забруднена нітратами вода, на перший погляд, чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Тому необхідно використовувати якісну воду, перевірену в лабораторії. Норма вмісту нітратів у криничній воді становить до 50 мг/л.
Щоб запобігти отруєнню нітратами, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
— не готуйте дитячі суміші з використовуванням колодязної води, якщо ви не впевнені у її якості;
— не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявності результатів їхніх лабораторних досліджень на вміст нітратів;
— не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години.
Забезпечте утримання колодязя у належному стані. Двічі на рік, навесні та восени, необхідно проводити дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем.
В.МАЗАЄВ,
завідувач Шепетівським міськміжрайонним
відділом ДУ «Хмельницький обласний
лабораторний центр МОЗ України.