Чотирнадцятого вересня заступниця міського голови Галина Безкоровайна та фахівці управління освіти Шепетівської міської ради взяли участь у регіональному форумі з питань реалізації у Хмельницькій області Стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року, який увійшов до низки подібних форумів, що уже відбулися в інших регіонах України.
Розпочалася зустріч із відеовітання першої леді України Олени Зеленської, яка у 2020 році ініціювала дану реформу. За її словами, реформа ставить за мету впровадження системи контролю якості продуктів, продовження модернізації харчових блоків та популяризацію культури здорового харчування в суспільстві.
В обговоренні питань щодо реалізації Стратегії взяли участь перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, керівник Офісу реформи системи харчування, голова Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк, представники Міністерства освіти і науки України, координатори впровадження Стратегії реформи шкільного харчування, а також представники профільних підрозділів ОВА, територіальних громад та освітяни області.
Голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк презентував Стратегію реформування системи шкільного харчування, передбачену на 2023–2027 роки. Він детально розповів учасникам про шляхи реалізації Стратегії, зокрема про три технологічні моделі, які дадуть можливість громадам працювати ефективно. Перша — коли їжа готується у самій школі, друга (так звана «опорна кухня») — коли в одній школі готується їжа для кількох закладів, третя — фабрика-кухня, де готуватиметься їжа для великої кількості дітей і потім доправлятиметься у заклади. Також О.Степаняк продемонстрував плани проєктів таких кухонь та яким чином вони можуть функціонувати.
Упродовж форуму представники громад ділилися досвідом реалізації реформи шкільного харчування. Учасники та експерти відзначили, що у Хмельницькій області Стратегія запроваджується досить успішно, обговорили актуальні питання, які стосуються уведення нових форм і моделей харчування у закладах освіти, шляхи створення кулінарного хабу на базі ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг», кадровий потенціал реформи, підготовку і перекваліфікацію кухарів, модернізацію харчоблоків, сучасні технології вирощування екологічно чистої овочевої продукції для закладів освіти Хмельниччини тощо.
(За матеріалами Хмельницької
обласної державної адміністрації).