Але в атмосферу свята допомагає поринути не лише застілля, а й позитивний настрій
Новий рік – особливе свято. Кожна господиня готується до нього заздалегідь: складає новорічне меню, зазирає на цінники у магазинах, спостерігає за акційними пропозиціями до Новорічних свят, які діють у маркетах міста. І, відповідно, робить покупки.
Звісно, Новорічне свято важко уявити без традиційних страв – олів’є та оселедця «під шубою», канапок з червоною рибою або ікрою, ковбасних, овочевих та фруктових нарізок. А ще ж Новий рік треба зустріти з келихом «ігристого»…
У скільки шепетівчанам обійдеться новорічний стіл, які нині ціни на продукти харчування, де вигідно скуповуватися – читайте у матеріалі.
Смак «олів’є», здається, ми пам’ятаємо з дитинства. І не зраджуємо цьому звичаю готувати його до новорічного столу й cьогодні. Та складові салату суттєво здорожчали — одні лише курячі яйця по 33-40 гривень за десяток. А «лікарська» ковбаса — від 115 грн./кг. Мариновані огірочки обійдуться десь у 40 гривень за баночку, консервований горошок – у межах 25 гривень. Картопелька поки що найдоступніша з усіх овочів загалом — 7-10 грн./кг. Інші інгредієнти кожен додає на свій розсуд.
Оселедець «під шубою» теж «влетить у копійочку».
— Раніше я брала на «шубу» звичайну тюльку, бо вона була значно дешевшою. А зараз можна взяти й оселедець. У ціні не суттєва різниця, — розмовляє із продавчинею у магазині літня жінка.
А й справді, оселедь коштує 75 гривень за кілограм, а тюлька — 50.
Також до цього салату ще треба докупити моркви, цибулі по 14 грн./кг, буряків столових по 16 грн./кг і, знову ж таки, картоплі. Заправити один і другий салати треба майонезом — від 11-13 гривень за маленьку упаковочку вагою 90 грамів, до 27 гривень – за «мегаупаковку» у 360 грамів.
«Давай зготуємо холодець до новорічного столу, — підслухали, як обговорювали меню чоловік з жінкою на центральному ринку. — Онде свинні ратиці по 12 гривень за кілограм. Візьмемо ще індичі шиї по 55 грн./кг, там м’яса доволі», — каже жінка. «А давай!», — погодився чоловік і вони стали у довгу чергу.
За традицією до холодцю подається хрін, який вартує 15 гривень за баночку.
«У яку ціну риба?», — запитує молода господиня у говіркого продавця, що торгує неподалік поліклініки Шепетівської багатопрофільної лікарні.
«Щучка з ікрою — 90 гривень, лящ, товстолобик — по 45 за кілограм. Беріть лящ на оселедець «по-домашньому», не пожалкуєте. Я і рецепт такої смакоти вам підкажу», — додає чоловік.
А морожену рибу найвигідніше купувати на центральному ринку. По-перше, справа у ціні: хек, мерлуза — 78 грн./кг, скумбрія — 85 грн. У магазинах, як мінімум, на 10-15 гривень дорожче.
Тут рибу розкуповують швидко, вона не залежується, не перемотана кільканадцять разів у харчовій плівці, а відтак, свіжоморожена. Рибка тушкована або скумбрія запечена — страви, які під час застіль, як кажуть, «йдуть на «ура».
А який же святковий новорічний стіл без канапок! Є варіанти бутербродів зі шпротами, червоною рибою, ікрою… Так, шпроти – 40 грн. і більше за баночку, а 100 грамів червоної рибки лосося близько 50 грн. за 100 грамів, ікри горбуші — від 190 грн. і більше гривень. І є штучна лососева ікра — від 35 грн. за 200 грамів.
А які ж то ті канапки без масла? За 200-грамову пачку «справжнього» масла доведеться віддати, як мінімум, 45 гривень.
На Новий рік принагідно було б зробити сирно-ковбасні нарізки. Ціна на ковбаси (сподіваємося з м’яса) — від 180 грн./кг і вище, сир твердий — від 145 до 300 грн. за кілограм.
Овочеві нарізки внесуть літню нотку до новорічного столу. Так, огірки коштують по 50 грн. за кіло, помідори — 40 грн., маленькі «чері» — понад 50 грн., перець болгарський – 70 грн. «Торік болгарський «польський» перець на Новий рік коштував 100 гривень», — перешіптувалися жінки біля яток з овочами та фруктами.
Подумала, що це напевно, один перець дешевий. А ще ж яблука.
Для розвантаження організму необхідні фрукти. «Новорічними» вважаються мандарини. Їхня ціна – від 35 грн. за кіло «грузинських», а «климентинки» – по 30-45 грн./кг. На привокзальному або суботньому ринку можна знайти трохи дешевші мандарини. Ціни на іншу екзотику (зокрема хурму, ананас) у різних магазинах різні.
А під передзвін курантів ми відкорковуємо пляшечку ігристого вина. Найпопулярніший варіант — «Асті», яке коштує 110 гривень і вище, за «Артемівське» просять 135 гривень. А винний напій «Радянське ігристе», який все ще користується популярністю, вартує у межах 125 гривень.
Отож, аби накрити святковий стіл, доведеться витратити кругленьку суму. І кожен розраховує на свій гаманець.
Наостанок скажемо, що поринути в атмоферу свята допомагає не лише застілля, а й родинне коло, вірні друзі та позитивний настрій.
Тож веселих свят вам, наші читачі! З прийдешній Новим роком!
Підготувала Алла ЗАХАРЕЦЬ.