ГОЛОВНА СТОРІНКА ГОЛОВНІ НОВИНИ Різдвяний піст не такий суворий, але важливий

Різдвяний піст не такий суворий, але важливий

21 переглядів

28 листопада, за сорок днів до великого свята, розпочався Різдвяний піст у християн східного обряду. У народі його називають Пилипівкою. Священники кажуть, що цей піст не такий суворий, як Великий чи Успенський, втім дотримуватися його теж важливо.
Піст іменували на честь апостола Пилипа, який із ранніх років був вправним у Святому Писанні та знав усі пророцтва про прихід Месії, а згодом став проповідником. У Біблії про піст йдеться як у Старому, так і в Новому Заповіті. Він — важлива частина християнського життя. Напередодні Різдвяного посту ми мали розмову з отцем Феодосієм, настоятелем Городищенського монастиря.

— Ще Ісус Христос перед початком своєї подорожі до Галілеї дотримувався посту і цим дав нам приклад для наслідування, — говорить отець Феодосій, настоятель Городищенського монастиря. – Ісус постив 40 днів. Це ж практикували Марія Єгипетська і йорданські монахи. Вони йшли у пустелю теж на 40 днів для посту, як і Ісус Христос. І там споживали лише крихти хліба і коріння рослин.
Піст — це не дієта, а велика духовна підготовка до світлого свята народження Ісуса Христа. Це час, коли ми маємо почути Бога, який говорить з нами різними способами —через наші думки під час молитви у храмі чи вдома, через Святе Письмо, через отців чи людей, які нас оточують.
Різдвяний піст — це час, коли можна переосмислити свої цілі, прагнення і життєві цінності, запитати щось важливе у себе, це час для посиленої праці над своєю духовною досконалістю. Допомогою на цьому шляху є молитва як спосіб розмови з Богом.
— У піст корисно відмовитися від гучної музики, побороти в собі залежність від серіалів чи ігор, а також менше зосереджуватися на соціальних мережах, та Інтернеті, — говорить далі отець Феодосій. — Потрібно планувати свій день так. щоб мати час для молитви. Ну і, звичайно, обмежити вживання продуктів тваринного походження. Крім того, у понеділок, середу та п’ятницю не можна їсти рибу та пити вино. В інші дні дозволено вживати олію, рибу. Хоча у дні посту найбільше треба побороти свої залежності від чогось. Також не можна виявляти злість, говорити щось лихе одне про одного, засуджувати чи вдаватися до образ. Потрібно всіх пробачити, навіть своїх недругів. Головне любити Бога і своїх ближніх як самого себе. Слід також не впадати у відчай, безвихідь, оскільки це є одним із тяжких гріхів. У цей час Церква не проводить обряду вінчання.
— Отче, а хто може не дотримуватися посту?
— Не дотримуватися обмежень у їжі можуть вагітні та матері, які годують дитину грудьми, діти дошкільного і шкільного віку, а також люди, які хворіють. Можуть не постити й ті, хто займається важкою працею. Піст теж не обов’язковий для людей немічних, а також бійців у зоні ООС.
І наостанок, благословляю всіх вірян. Нехай Бог кожному посилає здоров’я, мудрість, витримку і терпіння.
Г. ДІБРОВА.

Залиште Ваш коментар
Перевести