На Шепетівщині майже щороку реєструються випадки захворювання на лептоспіроз. Протягом останніх 15 років у районі реєструвались смертельні випадки цієї недуги у селах Хролині, Березні. При проведенні епідемічного розслідування встановлено, що захворілі нехтували правилами особистої гігієни.

На початку літа, коли починаються польові роботи, косовиця, розводиться велика кількість мишовидних гризунів, які є основними носіями лептоспір.

Необхідно знати, що джерелом інфекції для людей є хворі й перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспіри із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. У побутових осередках резервуаром інфекції є велика рогата худоба, свині, собаки.

Лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання людей і тварин. Захворювання від людини до людини не передається. Зараження людей лептоспірозом відбувається під час купання, пиття води з відкритих водойм, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, що забруднені сечею гризунів.

Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 градусів, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабкість, біль у м’язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Успіх лікування залежить від якнайшвидшого звернення хворих по медичну допомогу та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов’язковою. Хвороба може ускладнюватися порушеннями у роботі нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу. Тяжкий перебіг хвороби часто закінчується летальними наслідками у 14 відсотків хворих.

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт у місцях заселення мишовидних гризунів та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація на території міста, району, на яку мають виділяти кошти місцеві органи самоврядування.

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз, рекомендується дотримуватися низки нескладних, та водночас необхідних правил:

– ретельно мити продукти харчування перед вживанням у їжу;

– вибирати перевірені для купання водойми;

– для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;

– не ходити босоніж у заболоченій місцевості;

– при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички;

– не використовувати для приготування їжі та не вживати овочі й фрукти (особливо при зберіганні їх у коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами;

– при появі перерахованих вище симптомів захворювання не займатися самолікуванням, а терміново звернутися до лікаря.

Дотримуйтесь цих порад і будьте здорові!

В.КОСТЮК,

завідувач відділенням організації

епідеміологічних досліджень,

лікар-епідеміолог Шепетівського

міськміжрайонного відділу ДУ

«Хмельницький обласний

лабораторний центр МОЗ України».