Ще у січні цього року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти». А у березні Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Ці документи змінили норми харчування у закладах освіти. Зокрема, обмежили кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшили допустиму кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшили норми молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
У листопаді представники шкільних закладів Шепетівщини взяли участь у п’ятому регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування», який відбувався у межах дії зазначених вище документів.
— Тринадцятого листопада до Львова з’їхалися освітяни Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей. Обговорювали безпечність, якість шкільного харчування, підходи до переоснащення харчоблоків закладів освіти, критерії публічних закупівель, новітні стандарти громадського харчування, — розповідає головний спеціаліст управління освіти Людмила Басистюк.
При цьому вона зауважує, що у Шепетівці шкільні їдальні почали працювати за новими нормами ще з вересня, від початку навчального року.
— У їдальнях наших шкіл вже немає ковбас, беремо виключно свіже м’ясо. Додали більше фруктів. Замість чаїв, які діти не хотіли пити, робимо напої з лимона, імбиру, м’яти або фруктові чаї. Страви готуємо переважно за рецептами українського кулінарного експерта, засновника соціального проєкту «Нове шкільне харчування» Євгена Клопотенка. Загалом харчування стало смачнішим, ситним і корисним. А за підсумками форуму «Реформа системи шкільного харчування» найближчим часом плануємо провести розширену нараду з представниками шкіл громади, — ділиться Людмила Басистюк.
Як повідомив під час форуму міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, реформа шкільного харчування містить такі складові: модернізацію харчоблоків, організацію інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо формування правильних харчових звичок на майбутнє та підвищення фахової спроможності кухарів. На модернізацію харчоблоків в Україні уже було скеровано 242 млн. гривень (150 млн. з державного бюджету, близько 90 млн. – з місцевих).
У Шепетівці завдяки реформі вдалося оновити харчоблоки СЗОШ № 2, НВК школи-гімназії та ЗОШ № 8. Зокрема, було виділено 262 тис. гривень: 183 тис. з державного бюджету та 79 тис. — з місцевого.
— Ми придбали нову плиту з духовою шафою, картоплечистку і м’ясорубку. Почали працювати за рецептурником Євгена Клопотенка. У результаті їсти у шкільній їдальні діти стали краще і більше, — розповідає директорка НВК школи-гімназії Надія Качоровська.
З усіх 12 шкіл Шепетівської громади лише п’ять мають у штаті кухарів для приготування їжі, решта отримують послуги з організації харчування від приватних підприємців. Зокрема, самостійно готують у їдальнях Гімназії № 4, Гімназії № 5 (школи-пансіону), ЗОШ № 8, у Плесенській ЗОШ та Пліщинській гімназії.
Вартість харчування у школах громади для учнів зараз коштує 13 грн. Проте недавно виконавчий комітет Шепетівської міської ради ухвалив рішення про збільшення з 1 січня 2022 року ціни обіду до 15 грн.
— З міського бюджету виділяють кошти на харчування учнів громади 1–4 класів та пільгових категорій старших класів. Але нове рішення виконкому окрім здорожчання ціни обіду також з 1 січня передбачає покриття витрат на харчування лише пільгових категорій учнів усіх класів. Рішення не популярне, але у зв’язку з обмеженим фінансуванням доводиться йти таким шляхом. Сподіваємося, що це тимчасово, — зауважила головний спеціаліст управління освіти Людмила Басистюк.
— Мені, як і кожній мамі, дуже важливо, чим харчується моя дитина у школі. Чи він їсть кашу з овочами, чи картоплю, чи булочку. Загалом нас влаштовує те, що пропонує шкільна їдальня. Звичайно, завжди є до чого прагнути. Але для мене головне, аби у дитини був вибір. Бо якщо на обід буде, наприклад, горох і котлета з риби, які син дуже не любить і категорично не буде їсти, то йому доведеться перебиватися булками. Якщо ж натомість їдальня запропонує альтернативну страву, то є більша ймовірність, що дитина поїсть нормально, — ділиться пані Ірина, мама учня ЗОШ № 1.
У регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування» також взяли участь представники Судилківської територіальної громади.
— Корисно було почути думки начальниці Департаменту освіти і науки Києва, яка ділилася досвідом організації харчування у київських школах. У них централізовано готується їжа і розвозиться по навчальних закладах. Також був цілий блок про публічні закупівлі. Виступали представники Антимонопольного комітету, генеральний директор ДП «Прозорро», розкривали різні правові аспекти. Найцікавішим був практичний блок, коли чотири кухарі у прямому ефірі за годину зготували обід за новим меню на 500 осіб, — розповідає директорка Судилківського ліцею Тетяна Регула.
Однак з практичної точки зору вона не впевнена, що усі зміни реформи добре сприйматимуться на місцях, у школах.
— У нас в їдальні здійснено капітальний ремонт і ми забезпечені усім необхідним кухонним обладнанням. Готуємо страви за системою Євгена Клопотенка. Але у решті шкіл громади ситуація, на жаль, не настільки хороша. У більшості обладнання кухонь надто застаріле.
Також багато пунктів меню для нас не дуже типові. Наприклад, на слуху зараз популярний суп «мінестроне» — це водичка, кабачок, морквочка і кілька помідорчиків. Не впевнена, що наші діти із задоволенням будуть таке споживати.
Я все ж вважаю, що ми повинні більше розвивати власні традиційні страви. Запозичувати, звичайно, теж можна, але наші діти не дуже звиклі до такого. Тож важко спрогнозувати, на якому рівні і яка кількість дітей особливо сільських громад буде охоплена гарячим харчуванням з 1 січня, — зауважує Тетяна Регула.
Зараз вартість одного обіду у Судилківській школі складає 20 грн.
— Ці гроші йдуть суто на продукти, бо маємо своїх кухарів. Відповідно комунальні послуги та зарплату працівникам оплачують органи місцевого самоврядування з бюджету громади. Але у випадку, коли їдальня здається в оренду приватному підприємцю, то доведеться збільшувати ціну обіду, або зменшувати якість страви, оскільки цьому підприємцю треба самостійно закупляти продукти, готувати страви, оплачувати комунальні та зарплату працівникам, — пояснює директорка Судилківського ліцею.
Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти України здійснюється теж за новими правилами. У всіх школах запровадили систему HACCP на харчоблоках. Це аналіз небезпек і проведення покрокового контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Марина ЛОЖКІНА.