На ринку альтернативних продуктів наразі присутні багато варіантів рослинних замінників м’яса. Можна легко знайти вегетаріанську свинину, яловичину, курятину, фрикадельки чи стейк.
А от з рослинними замінниками сала та бекону все не так просто. Справа у тому, що більшість таких продуктів одразу плавляться на сковорідці й перетворюються на звичайну рослинну олію. Це робить «псевдосало» не досить подібним до натурального продукту.
Втім, рішення цієї проблеми також знайдено – французький стартап «77 Foods» представив «веганські» бекон та сало, які не втрачають структури під час приготування, а за смаком і виглядом максимально нагадують справжні тваринні продукти.
Основним інгредієнтом лардону та бекону від «77 Foods» є текстурований соєвий білок, який надає продукту відповідний смак, волокнисту текстуру та збалансований харчовий профіль.
Компанія позиціонує свої продукти, як єдині, що поєднують штучну м’ясну та жирову тканину, яка не розділяється під час приготування. Для створення «жиру» використовують емульсію з рослинних олій (соняшникової, ріпакової та інших), воду, коріння, водорості та інші інгредієнти.
«М’ясо нам смакує, зокрема, через наявність важливого інгредієнту – жиру. Тваринний жир надає м’ясові апетитності, яку доволі складно відтворити рослинними замінниками. Втім, я упевнений, що вже за 25 років більшість м’яса та м’ясопродуктів, які споживатимуть люди, будуть рослинними замінниками», – вважає співзасновник «77 Foods» Ніколя Швейцер.
Ще б пак! Цього року французький стартап виграв конкурс харчових інновацій та отримав 1 млрд. євро інвестицій від компанії «Unilever».
(З інших видань).