Обрати смачний та стиглий кавун — непросте завдання. Адже поки його не розріжеш, то і не дізнаєшся, який у нього смак. Але ми зібрали для вас кілька підказок, які допоможуть обрати найсмачніший кавун.

 

Коли можна купувати кавун? Найкращий час для купівлі кавунів — кінець літа і осінь. Те, що продають у липні, — швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками.

Якого розміру має бути кавун? Вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально смакують кавуни середньої величини — кілограмів 5-7. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив.

Якого кольору має бути кавун? Кавун має бути конт­растним. Темні й світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.

Яким має бути хвостик? Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвос­тик означає, що кавун відвезли з баштану досить давно. А от мокрий зелений хвіст — гарантія незрілого плоду.

Який звук має бути від кавуна? Стиглий кавун має резонувати. Адже м’якоть зрілого плоду має мікропорожнини.

«Хлопчик» чи «дівчинка»? «Дівчаток» вважають смачнішими — вони солодші і мають менше кісточок. У «хлопчиків» низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий.

Якого кольору має бути пляма на кавуні? На місці контакту кавуна із землею (утворюється, якщо кавун встиг дозріти на грядці) має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим.

Чи мають бути жилки у м’якоті? М’якоть смачного кавуна має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.

(З інших видань).